sâmbătă, 18 iulie 2009

> Incalzirea globala - Part 2 <

       Reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a dioxidului de carbon, în secolul al XXI-lea ar salva gheţarii din Oceanul Arctic şi ar evita consecinţele dezastruoase provocate de încălzirea climatică, potrivit unui studiu dat publicităţii marţi şi citat de AFP.
      Încălzirea climatică din zona arcitcă ar fi redusă astfel aproximativ la jumătate, ceea ce ar ajuta la salvarea peştilor, a păsărilor marine şi a animalelor polare, precum urşii albi, în special în nordul Mării Bering, sunt de părere cercetorii.
      Deşi temperaturile ar continua să crească, aspectele cele mai periculoase ale încălzirii climatice (topirea calotei glaciare, reducerea permafrostului, creşterea nivelului oceanelor) ar putea fi parţial evitate, explică Warren Washington, cercetător la NCAR (National Center for Atmospheric Research), principalul autor al studiului.
       Acest proiect finanţat de Departamentul american al Energiei va fi publicat săptămâna viitoare în Scrisorile privind cercetarea geofizică (Geophysical research Letters).
      “Studiile arată că nu putem evita încălzirea climatică a planetei în secolul al XXI-lea”, precizează Washington, care s-a bazat pe mai multe simulări informatice. “Dar dacă oamenii ar reuşi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în această proporţie (70% - n.red.), am putea stabiliza ameninţarea reprezentată de încălzirea climatică şi evita o catastrofă”, a adăugat cercetătorul.

      Temperatura medie de pe glob a crescut cu aproape un grad de la jumătatea secolului al XIX-lea şi până în prezent. Procesul de încălzire se datorează în primul rând emisiilor de gaze cu efect de seră şi mai ales dioxidului de carbon (CO2), aminteşte studiul.

Continuarea articolului

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce zici?