vineri, 21 august 2009

Daruieste

    Tu esti ceea ce gandesti tu ca esti. Cand gandul este unul negativ se produce un cerc vicios.
    Trebuie sa gasesti o modalitate de a rupe acest cerc.
    Mult din experienta ta actuala se bazeaza pe gandul tau anterior. Gandul duce la experienta, care duce la gand, care duce la experienta. Aceasta poate sa aduca o bucurie constanta atunci cand Gandul care Sponsorizeaza este unul de bucurie. Poate duce - si o si face - la un iad continuu, cand Gandul care Sponsorizeaza este unul malefic.
    Iti amintesti de vorba veche: "Gandeste inainte sa actionezi"?
    Ei bine, uit-o. Daca vrei sa schimbi gandul de baza trebuie sa actionezi inainte de a gandi.
    Exemplu: mergi pe strada si dai peste o femeie batrana care cerseste. Iti dai seama ca este o persoana care traieste de pe o zi pe alta. Intr-o clipa, realizezi ca, oricat de putini bani ai avea, neaparat ai suficienti ca sa-i imparti cu ea. Primul tau impuls este sa-i dai niste maruntis. Ceva din tine e gata sa bage mana in buzunar ca sa scoata niste bancnote mai mari. Ei, hai sa-i fac o bucurie! Sa o inveselesc! Apoi iti vine un gand. Ce, esti nebun? Nu ai decat 7 dolari pentru intreaga familie! Vrei sa-i dai 5?! Asa ca incepi sa cotrobai dupa ei.
    Alt gand: hei, stai un pic! Nu ai chiar asa de multi bani ca sa-i prapadesti! Da-i, acolo, niste monezi si sterge-o!
    Bagi repede mana in buzunar sa gasesti niste monezi. Degetele tale gasesc numai din cele foarte mici. Esti rusinat. Uita-te la tine! Bine imbracat, bine hranit si ai de gand sa-i dai niste monezi amarate acestei biete femei care nu are nimic.
    In zadar incerci sa gasesti niste bani ca lumea intr-un strafund de buzunar. Deja ai trecut de ea, zambind sters, si e prea tarziu sa te intorci. Ea nu primeste nimic si nici tu nu primesti nimic. In loc de a simti bucuria de a sti ca esti bogat si de a imparti cu altcineva, te simti tot atat de sarac ca si femeia aceea.
    De ce nu i-ai dat niste bancnote? A fost primul tau impuls, dar te-a impiedicat gandul. Data viitoare, hotaraste sa actionezi inainte sa gandesti. Da banii. Haide! Ii ai! Mai vin si altii de unde au venit astia!
    Acesta este singurul gand care te desparte de cersetoare. Tie iti este clar ca mai vin si altii, dar ea NU O STIE!

    Asa ca Daruieste!

    SunLoVeR

8 comentarii:

  1. Daruieste. Un cuvant frumos, dar multa lume nu`l mai intelege, nu mai stie ce inseamna :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte adevarat ceea ce ai scris. Propun spre reflectie urmatoarea situatie:
    ce ai face , cum ai proceda cand cineva vine la tine si iti cere bani pentru nu stiu ce cheltuiala , persoana in cauza nedispunand de un loc de munca ( femeie cu vreo 2-3 copii mici , facand menaj pe la cine o solicita). Si tu te intrebi si pe urma o intrebi si pe ea, ridicand putin din spranceana ,daca e adevarat ce spune ea. Pe urma o intrebi de cati bani are ea nevoie , iar ea iti spune ca de vreo 30 lei( 300.000 lei vechi).Tu nu o cunosti iar ea datorita unei rude de-a ta care a ajutat-o candva dandu-i cateva hainute pentru copilasii ei , te-a abordat asa din senin pe strada.I-ai da fara ezitare sau nici nu te gandesti sa ii dai banii??
    O zi frumoasa ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mel: foarte buna reflectia. acum...sa ne gandim..eu cred ca as da...da..macar sa stiu ca mai poate trai inca o zi cu mancare.pe cat posibil...dar da de gandit, ca mentalitatea oamenilor din ziua de azi e foarte infecta: imediat apar idei:"daca minte.", "cum sa-i dau eu atatia bani unei femei care nici nu o cunosc"...si tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu i'as da. Banii uneori nu conteaza. Chiar daca ii ai sau nu. Sunt niste hartii cu , dar pana la urma fara valoare. Zilele trecute, mi'a povestit cineva de'o "doamna" (chiar arata bine tipa si era destul de avuta), care a batut o femeie gravida pt 50 lei. I'a dat imprumut de Paste. Si sarmana, a intarziat fiindca n'a avut sa'i dea. Si s'au intalnit cica in piata. Si asa zisa doamna, i'a bagat mana'n par nitel mai mult, si i'a luat portofelul luandu'i cei 20 de lei pe care'i avea.

    Asta e lumea de rahat in care traim. Ne omoram pt bani. Niste hartii.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Boogie Bubble: mare dreptate ai...banii sunt niste hartii...doar hartii...

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bune exemplele cu cersetorii. Trebuie insa sa adaug ca, desi imi plec urechea(si implicit, buzunarul) e foarte important cine cere. In orasul in care traiesc sunt atat de multi incat nu as putea niciodata sa-i ajut pe toti care imi ies in cale. Exemplul tau cu batranica, draga Silviu e unul bun. De asemenea, copii sau cei cu reale probleme medicale ar trebui ajutati, fara sa tinem seama de prejudecati. Sa actionam intai(asa cum ai spus tu). Ce te-ai face insa daca ai intalni zilnic zeci de oameni, aparent destul de sanatosi, care cersesc?

    RăspundețiȘtergere
  7. ba da,eu gandesc,caci eu sunt stapana gandurilor mele,ele se afla in palma mea,sunt un dar care nu este degeaba sau pt sa-mi incurc viata mea sau a altora.
    cersetorii asteapta decizia ta sau banii tai? :)

    RăspundețiȘtergere

Tu ce zici?