vineri, 8 mai 2009

Somasca, Italia







Am avut ocazia zilele trecute sa merg in Italia, la Somasca, locul unde Sfantul Ieronim Miani si-a desfasurat activitatea sa si unde a murit (n. 1485, Veneţia, d. 1537, Somasca). Pentru cei care nu stiu, Sfantul Girolamo Miani este parintele orfanilor, cel care a vandut tot ce avea si i-a ajutat pe copiii nevoiasi si fara parinti.
S-a născut la Veneţia în anul 1486, într-o familie de patricieni. A îmbrăţişat întîi cariera militară, având o viaţă aventuroasă. În timpul prizonieratului s-a convertit şi a început o viaţă nouă. S-a consacrat ajutorării săracilor, împărţindu-le şi averea sa. A înfiinţat, în 1532, Ordinul clericilor regulari de la Somasca ("Padri Somaschi"), pentru a se îngriji de copiii orfani şi săraci. În anul 1537, îngrijind bolnavii, s-a molipsit de ciumă şi a murit la 8 februarie 1537, la Somasca (Bergamo). A fost canonizat în 1767.

Sărbătorit în Biserica Catolică la 8 februarie.

Peisajul este extraordinar. Somasca este situata undeva langa Milano, la 50 de km, fiind pozitionata intr-un mod unic : intre un lac si niste munti. Nu pot descrie in cuvinte ce am vazut acolo. O sa adaug cateva poze, macar sa va faceti o idee in legatura cu acest mic orasel.

Motivul pentru care am fost in Somasca a fost o intalnire cu tinerii din mai multe parti ale lumii, incercand sa dezbatem un subiect maret : Pasiunea !!! Nimic nu e mai presus de pasiune si dragoste. Toate activitatile pe care le faci, daca pui pasiune in ele, vei avea parte de rezultate impresionante.

Pasiunea : fa totul cu pasiune, traieste cu pasiune; este ingredientul principal pentru a duce o viata fericita.
Pe langa pasiunea, PACEA interioara e cea care atrage catre tine fericire, prosperitate, oameni buni, locuri uimitoare, dragoste si multe altele. Daca ai pace si pui pasiune in ceea ce faci, celelalte vin de la sine.

Asadar, Urmeaza-ti fericirea si universul iti va deschide usi acolo unde erau doar ziduri !! (Joseph Campbell)

6 comentarii:

  1. Este o zona foarte frumoasa....superba...Am avut de asemenea ocazia de a locui o luna si jumatate intruna din comunitatile educative din Casa San Girolamo, si am lucrat cu asistenta sociala de acolo. Am avut foarte multe de invatat. De admirat este faptul ca o astfel de comunitate educativa au deschis si in Romania, la Targoviste, si anume Fundatia Padri Somaschi. Casa Miani. O initiativa demna de admirat, dar nu apreciata la adevarata valoare de catre autoritati.
    Si tot vorbind de Pasiune si Dragoste...acestea sunt cuvintele cu care as caracteriza activitatea celor de la Somasca si din toate colturile lumii in care si-au deschis sedii...

    RăspundețiȘtergere
  2. ...super..inseamna ca-l stii pe padre LIVIO:X

    sunt in colaborare cu casa Miani din Targoviste. Si padre Livio e un prieten bun!!
    poate dezvoltam subiectul..si iti arati identitatea:D
    >:D< Multumesc mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. Îl cunosc pe părintele Livio. Sunt asistent social la Fundaţia Padri Somaschi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim, in caz ca mai treci pe aici, lasa-mi un mesaj cu o adresa de mail. Nu o voi posta pe site, ci o voi tine pentru mine. Multumesc pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
  5. superb.multumesc lui dumnezeu ca mi-a facut cunostinta cu un asemenea om .
    .

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult! Hmm...cine ma onoreaza cu prezenta pe acest umil blog?:)

    RăspundețiȘtergere

Tu ce zici?